Sunday, September 14, 2008

Lapland business trip


organic forrest -> organic berries


Blueberries were incredibly big and sweet. All of my free time I spent in forrest grasping fresh air and eating those big berries :)
Crowberries (kukemari) are not eaten in Estonia, but in Finnland they are used in candies and juices. Good source of fitamin C. there were lot of lingonberries, crowberries, blueberries instead of snow.
Arctic hotel
Mahepõllumajanduse valdkonna Põhja- ja Baltimaade kontrollorganisatsioonide 15-ndal kohtumisel olid esindatud Taani, Soome, Norra, Rootsi, Läti ja Eesti. Teisipäeval ja komapäeval juhtisid arutelusid nende riikide esindajad. Arutelude käigus anti aru nende riigi hetkeseisust mahepõllumajanduses. Käsitleti teemasi, nagu mahe metsa sertifitseerimine, mis on väga levinud Soomes. Sellega seoses mahe marjade korjamine, vahendamine, müük. Kuna soomlased ise ei taha madala palga eest töötada on nad muretsenud Aasiast odavat tööjõudu. Pohla liitri eest nad saavad keskmiselt 1 euro ja mustika liitri eest 2 eurot.
Üks õhtu olid mõned mahetootjad tulnud hotelli oma toodangut tutvustama. Nad pakkusid marmelaadi, mis olid valmistatud kukemarjadest, huvitav avastus, sest Eestis ei tehta kukemarjast midagi; kuivatatud põdrapõhjade liha, kuivatatud kartuli segud; ravimteed jm. huvitavat.
Käsitleti veel teemasid nagu loomade heaolu (otsest loomade heaolu kontrolli ei ole laialdaselt tehtud), mahe restoranide sertifitseerimine (nõudlus mahe restoranide järgi mõnedes riikides suur, sertifitseerimis ja kontroll meetodi kallal töötavad nii Norra kui Soome), mahe sööda saadavus (selles vallas on see aasta kõigil probleeme, kuna ilmad on olnud kehvad)
Ekskursioonil käisime vaatamas väikest mahe tootjat, kes tegi põhjapõtrade lihast palju tooteid ja metsmarjadest kastmeid. Sai kohapeal marja kastmeid proovida ja mulle meeldis kõige rohkem muraka kaste, seega ostsin selle kohe kohalikust väiksest mahepoest.
Kohtusime mahemarjade vahendajaga, kes ostis sisse koolitatud mahemarjade korjajatelt erinevaid marju ja müüs ettevõttele edasi. Sealsamas kõrval oli ka mittemahemarjade kokkuostja, ning temal olid samad kokkuostu hinnad kui mahedalgi. Ettevõtja määrab marjade hinna. Erinevus on neil vaid selles, et mahevahendaja töö on treenida oma korjajaid vastavalt maheseaduse nõuetele.
Mahemetsadel on suured kaardid, mida siis korjajad peaksid oskama lugeda.
Põhjapõtru nägime ka ära, pruune ja valgeid :)